dilluns, 18 de novembre del 2024

L’OMBRA DE LA PRESIDÈNCIA DELS EUA QUE POT ARRIBAR FINS AQUÍ

L’11 de novembre de 2024 es va celebrar la segona reunió d’especialistes del CAPCIT per preparar la propera reunió plenària i fer aportacions a les temàtiques compilades.

Aquesta reunió es va celebrar en format online i va estar marcada per un factor disruptor: la nova presidència d’EUA. El representant del CQUATRE va sol·licitar que es tingués en compte que les accions respecte de la ciència del nou inquilí de la Casa Blanca acabaran tenint repercussions sobre el nostre sistema de ciència, per la qual cosa caldria establir les prioritats del CAPCIT que permetin minimitzar els més que probables efectes negatius.

Les consideracions sobre les temàtiques prioritzades pels parlamentaris es van revisar i concretar. La Secretaria va prendre nota de les observacions dels membres especialistes per tal que s’incorporin al document final a presentar als parlamentaris.

J.E.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dijous, 31 d’octubre del 2024

EL CAPCIT COMPILA ELS INTERESSOS EN LES TEMÀTIQUES CIENTÍFIQUES

En la seva primera sessió ordinària de la legislatura, celebrada el 29 d’octubre de 2024, el CAPCIT va presentar la compilació de les temàtiques científiques d’interès per als grups parlamentaris, i proposades pels membres especialistes.

Tenint en compte que hi havia propostes encara no debatudes de l’anterior legislatura, la llista contenia una vintena llarga de temes a considerar organitzats en set eixos temàtics,* i sobre els que els grups parlamentaris havien mostrat interès en algun moment. Aquesta llista incloïa les propostes elaborades en la reunió del 25 d’octubre, en igualtat amb la resta. La decisió sobre les temàtiques que finalment hauran de desenvolupar els especialistes i les entitats col·laboradores els decidiran els parlamentaris en reunions posteriors i es traslladaran al plenari del CAPCIT en la propera reunió.

 

* Els set eixos temàtics sobre els que es prendran decisions i prioritats d’assessorament són, breument, els següents:

1. Els reptes per la transició ecològica i l'equilibri territorial esdevinguts dels canvis del mercat laboral a la regió metropolitana.

2. La Salut Mental a la infància en relació amb la implicació i presència paterna i materna.

3. Ciència i tecnologia per a la reforma del sistema sanitari català

4. Violències digitals

5. Biaix de gènere en els diagnòstics i tractaments mèdics

6. Seguretat i privacitat de les dades de les principals institucions catalanes

7. Noves tecnologies i salut mental. Infància i adolescència

J.E.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dilluns, 28 d’octubre del 2024

PRIMERA REUNIÓ D’ESPECIALISTES DEL CAPCIT

El 25 d’octubre de 2024 es va celebrar la primera reunió d’especialistes del CAPCIT, el que representa un avenç en el desenvolupament d’un model més eficaç d’assessorament del Parlament.

El grup dels quatre membre que havien proposat  la millora de les funcions assessores, vam aportar a aquesta reunió un document per al seu debat en el que es presentaven tres eixos temàtics que molt probablement tindran repercussions parlamentaries (i no sols a Catalunya) en el futur proper, per la seva profunda vinculació amb diferents orientacions dels valor que actualment fonamenten les diverses opcions polítiques:

¬ La integritat científica dins la problemàtica de la confiança en la ciència. Una temàtica que a pocs dies de les eleccions dels EUA pren una especial rellevància. Respecte de Catalunya, constatem que no es disposen de dates sobre l’impacte de la integritat i el nivell de confiança que desperta la ciència en la ciutadania.

¬ La producció de proteïnes. La manifesta manca de sostenibilitat de la producció de proteïnes a partir d’animals vius obre noves opcions, entre les quals la carn cultivada. Però la ordenació del sector topa amb la manca de regulació, que ha arribat fins al Tribunal de Justícia Europeu(TJUE)

¬ Els conceptes de salut i benestar humans han experimentat un canvi radical a partir de la pandèmia de la Covid. La perspectiva d’“Una salut” (One Healt) ha introduït el concepte de l’exposoma que tindrà, i ja està tenint per compte de la pandèmia, una traducció en polítiques publiques amb base científica.

El document complet, que es va traslladar a la Secretaria del CAPCIT. Es pot consultar en aquest enllaç>> 

J.E.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dijous, 10 d’octubre del 2024

ES CONSTITUEIX EL CAPCIT DE LA XV LEGISLATURA. MÉS ENLLÀ DE LA FORMALITAT

El 8 d’octubre e 2024 es va constituir el CAPCIT de la nova legislatura. En l’acte formal el nou president del Parlament, i president del CAPCIT, va fer una breu presentació del Consell, les seves funcions i atribucions, i va exposar les línies amb que es vol donar un impuls al CAPCIT en la present legislatura, tot demanant no caure en la rutina i omplir de continguts la institució. A continuació es va procedir a les presentacions  dels membres del Consell, tan parlamentaris com especialistes (entre els quals el representant del CQUATRE i es va fixar la data per a la primera reunió ordinària.

Aprofitant les consideracions per a l’aprovació de l’acta de la reunió anterior, el representant del CQUATRE va aprofitar per recordar que en aquella sessió s’havia aprovat la proposta de convocar reunions deliberatives dels especialistes, prèvies a les plenàries del CAPCIT per tal que aquestes poguessin ser executives, es a dir, es prenguessin decisions sobre què, com i quan s’ha de concretar l’assessorament basades en els consens assolits prèviament pels especialistes.

La presidència garanteix que hi haurà reunió prèvia d’especialistes

J.E.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

divendres, 26 d’abril del 2024

CRÒNICA D'UN DEBAT ELECTORAL SOBRE POLÍTIQUES CIENTÍFIQUES

Previ a les eleccions al Parlament de Catalunya convocades per al 12 de maig de 2024, el 22 d'abril es va celebrar el debat electoral organitzat pel CQUATRE-ACCC i ACER, a l'auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

Van assistir-hi, com a representants de les forces polítiques convidades:

Alicia Romero (PSC), Toni Castellà (JuntsxCAT), Adrià Guevara (ERC), Albert Marañón (Comuns Sumar), Eva García (PP), David Andrés (Ciutadans) i Manuel Acosta (VOX).

Va actuar com a moderadora la periodista Cristina Sáez.

A les forces polítiques convidades se’ls van plantejar, prèviament a la trobada, un qüestionari amb tres propostes bàsiques des de la perspectiva institucional que les entitats convocants consideren d’obligat compliment, per la qual cosa se'ls demanava que s’incloguessin en els respectius programes electorals.

El qüestionari incloïa igualment quatre preguntes sobre temes rellevants i concrets des de la perspectiva científica, les respostes de les quals el col·lectiu científic valorarà a l’hora de depositar la seva confiança en un o altre projecte polític.

Finalment, el qüestionari exposava una demanda des de la perspectiva de la comunicació, d’execució preferent per part del proper govern e imprescindible per articular una política científica eficaç i creïble. 

La crònica del debat, amb les respostes a les preguntes formulades, resumint i agrupant coincidències, particularitats i discrepàncies entre les ofertes polítiques que els convidats van desgranar, es pot consultar en el següent document:

CRÒNICA DEL DEBAT ELECTORAL 2024 >

El debat íntegre es pot visualitzar en el següent video:

VÍDEO DEL DEBAT ELECTORAL 2024 >

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 9 d’abril del 2024

COMPROMISOS EN POLÍTIQUES CIENTÍFIQUES PER A UNA LEGISLATURA

La propera legislatura a Catalunya s’enfronta a una singularitat: disposarà per primera vegada en la seva història d’una Llei de la Ciència plenament vigent.
És, per tant, una ocasió privilegiada per formular els compromisos que necessita el sistema de ciència per a corregir les deficiències que arrossega, en gran part degudes a deficients polítiques científiques desenvolupades durant passades legislatures.

El CQUATRE-ACCC organitza, conjuntament amb ACER, un debat electoral al que s'han convidat tots els partits que actualmente tenen representació parlamentària.

El debat es fonamentarà en obtenir respostes, que esperem clares i concises, a les propostes i preguntes prèviament adreçades a les forces parlamentaries, per tal de conèixer quines accions reals (no sols el propòsit) emprendran al respecte des de les posicions de govern o de oposició parlamentària que assoleixin com a resultat de les  eleccions.

Es tracta de preguntes i propostes que s’han formulat sobre necessitats contrastades del sistema de ciència i, com a tals, mereixen respostes que puguin ser contrastades igualment al llarg de la legislatura. La pretensió es fer un crida a la responsabilitat de les forces polítiques per tal que adquireixin els compromisos que han de situar realment la ciència en el centre de les polítiques públiques, com correspon al govern d’una societat madura i avançada que assumeix el repte d'incloure el coneixement científic en la gestió del seu futur.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 11 de febrer del 2024

EL CQUATRE PROPOSA UNA MILLORA DE LES FUNCIONS ASSESSORES DEL CAPCIT

En la reunió plenària del CAPCIT del 27 de febrer de 2024, quatre membres especialistes del Consell, Josep Samitier, Jordi Isern, Pere Puigdomènech i Jaume Estruch, vam presentar una proposta per a la millora de les funcions assessores del CAPCIT, iniciativa que prèviament (el 9 de febrer) havíem dirigit a la Secretaria del CAPCIT.

Aquest document, redactat per iniciativa del CQUATRE, oferia tres línies temàtiques per a desenvolupar, si el Parlament considerava que eren d’interès per a generar assessorament al respecte, i sol·licitava que el debat que havia produït el consens sobre aquestes línies es pogués normalitzar, de manera que prèviament a les reunions plenàries del CAPCIT els membres especialistes es poguessin reunir per consensuar les propostes o respostes sobre temes científics als parlamentaris.

A la reunió, la presidenta del CAPCIT, Anna Erra, va acceptar la proposta i la Secretaria va prendre nota de les temàtiques ofertes. També es va sol·licitar a la Secretaria que busqués data per a la propera reunió d’especialistes.

El document citat, amb la proposta de millora de la funció assessora i les temàtiques científiques exposades, es pot consultar en aquest enllaç >> 

J.E.

NOTA: La dissolució del Parlament i convocatòria d’eleccions al Parlament no va permetre que prosperés la reunió d’especialistes del CAPCIT.

El CAPCIT es constitueix i dissol a cada legislatura, de manera que la reunió del 27 de febrer de 2024 va ser la darrera del CAPCIT de la XIV legislatura.

18.03.2024

J.E.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

CQUATRE. DEFINICIÓ I OBJECTIUS

La ciència, la recerca i la innovació , han esdevingut una font de coneixement clau en les societats per tal de que assoleixin alts nivell...