divendres, 26 d’abril del 2024

CRÒNICA D'UN DEBAT ELECTORAL SOBRE POLÍTIQUES CIENTÍFIQUES

Previ a les eleccions al Parlament de Catalunya convocades per al 12 de maig de 2024, el 22 d'abril es va celebrar el debat electoral organitzat pel CQUATRE-ACCC i ACER, a l'auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

Van assistir-hi, com a representants de les forces polítiques convidades:

Alicia Romero (PSC), Toni Castellà (JuntsxCAT), Adrià Guevara (ERC), Albert Marañón (Comuns Sumar), Eva García (PP), David Andrés (Ciutadans) i Manuel Acosta (VOX).

Va actuar com a moderadora la periodista Cristina Sáez.

A les forces polítiques convidades se’ls van plantejar, prèviament a la trobada, un qüestionari amb tres propostes bàsiques des de la perspectiva institucional que les entitats convocants consideren d’obligat compliment, per la qual cosa se'ls demanava que s’incloguessin en els respectius programes electorals.

El qüestionari incloïa igualment quatre preguntes sobre temes rellevants i concrets des de la perspectiva científica, les respostes de les quals el col·lectiu científic valorarà a l’hora de depositar la seva confiança en un o altre projecte polític.

Finalment, el qüestionari exposava una demanda des de la perspectiva de la comunicació, d’execució preferent per part del proper govern e imprescindible per articular una política científica eficaç i creïble. 

La crònica del debat, amb les respostes a les preguntes formulades, resumint i agrupant coincidències, particularitats i discrepàncies entre les ofertes polítiques que els convidats van desgranar, es pot consultar en el següent document:

CRÒNICA DEL DEBAT ELECTORAL 2024 >

El debat íntegre es pot visualitzar en el següent video:

VÍDEO DEL DEBAT ELECTORAL 2024 >

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 9 d’abril del 2024

COMPROMISOS EN POLÍTIQUES CIENTÍFIQUES PER A UNA LEGISLATURA

La propera legislatura a Catalunya s’enfronta a una singularitat: disposarà per primera vegada en la seva història d’una Llei de la Ciència plenament vigent.
És, per tant, una ocasió privilegiada per formular els compromisos que necessita el sistema de ciència per a corregir les deficiències que arrossega, en gran part degudes a deficients polítiques científiques desenvolupades durant passades legislatures.

El CQUATRE-ACCC organitza, conjuntament amb ACER, un debat electoral al que s'han convidat tots els partits que actualmente tenen representació parlamentària.

El debat es fonamentarà en obtenir respostes, que esperem clares i concises, a les propostes i preguntes prèviament adreçades a les forces parlamentaries, per tal de conèixer quines accions reals (no sols el propòsit) emprendran al respecte des de les posicions de govern o de oposició parlamentària que assoleixin com a resultat de les  eleccions.

Es tracta de preguntes i propostes que s’han formulat sobre necessitats contrastades del sistema de ciència i, com a tals, mereixen respostes que puguin ser contrastades igualment al llarg de la legislatura. La pretensió es fer un crida a la responsabilitat de les forces polítiques per tal que adquireixin els compromisos que han de situar realment la ciència en el centre de les polítiques públiques, com correspon al govern d’una societat madura i avançada que assumeix el repte d'incloure el coneixement científic en la gestió del seu futur.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CQUATRE. DEFINICIÓ I OBJECTIUS

La ciència, la recerca i la innovació , han esdevingut una font de coneixement clau en les societats per tal de que assoleixin alts nivell...