dilluns, 18 de juny del 2018

ÀGORA 2018. CRÒNICA RESUM


Els reptes de valorar l'impacte de la recerca

Ponents i postulats: 

·         Paula Adam, Cap d’Avaluació de la Recerca, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Fundadora de l’Escola Internacional d’Avaluació de l’Impacte de la Recerca (ISRIA) i Directora del Seminari RIACat (Research Impact Assessment Catalunya)
L’avaluació de l’impacte de la recerca (RIA) és una pràctica que es va iniciar als anys 90 i que ha proliferat extensivament als països anglosaxons amb resultats impressionants
-          Motivacions de la RIA, les quatre “A”: advocacy (defensa) -> analysis (anàlisi) - > accountability (retiment de comptes) -> allocation (assignació de finançament).
-          Com veu la RIA:
o   valors implícits (transparència, orientació a les necessitats del sistema, orientació a la influència, neutralitat en quant a models conceptuals)
o   és una anti-disciplina, ja que està associada a unes necessitats pràctiques dels actors del sistema de recerca (NO ÉS UN EXERCICI ACADÈMIC)
-          RIA té molt a veure amb implicar-se amb el sistema (engagement). L’avaluador entra a ser un actor ‘actiu’ del sistema de recerca
-          Què s’ha fet a Catalunya en ciències de la salut: ISOR, ISRIA, SARIS i ara per extensió RIACAT
-          Lliçons apreses de RIA (Catalunya i globals).

·         Pastora Martínez, Vicerectora de Globalització i Cooperació, Universitat Oberta de Catalunya
-          La crisi de legitimitat de la recerca (NGOs, vacunes, nano): per a qui investiguem i innovem?
-          Del “science and society” al “science with and for society”: la societat com a actor clau en el procés de la recerca i la innovació.
-          Diferents moviments aposten per una manera diferent de fer ciència: RRI, Open Science, Agenda 2030. Més enllà de la transferència (lineal) de coneixement.
-          I en aquest camí: què hem de fer els investigadors, grups de recerca i institucions generadores de coneixement? Quins són els incentius i reconeixements per canviar la manera de fer la nostra recerca? Tenim forma d’anticipar l’impacte de la nostra recerca? I de mesurar-lo?

·         Montse Daban, Assessora i Cap de Relacions Internacionals a la Secretaria d’Universitats i Recerca, col·laboradora en Polítiques Científiques i Relacions Externes a Biocat i Coordinadora del Seminari RIACat (Research Impact Assessment Catalunya)
Catalunya és potent en recerca
-          El nostre és un complex sistema d’agents (stakeholders)
-          El país, i els seus governs, han mantingut un compromís amb el coneixement
-          Tenim unes enormes potencialitats de creixement
-          Hi ha una sèrie de reptes a adreçar
-          El paper del coneixement en ells és claríssim (ODS)
-          Tenim feina per aprofundir en cadascun dels 4 pilars de l’impacte
-          Exemple de com es fa fins ara l’avaluació a la SUR?
-          Increment a les darreres dues dècades de la preocupació per valorar l’impacte de la recerca en la societat, en el seu sentit més ampli
-          Implementar polítiques de recerca i distribuir recursos ja no pot anar totalment desentès de l’impacte que generen
-          Les universitats i els centres, els generadors de coneixement, han passat a ser un agent proveïdor en un complex ecosistema sobre el que molts països basen la seva competitivitat
-          No hi ha un sol marc conceptual i metodològic per avaluar l’impacte de la recerca.
-          El model a seguir depèn dels condicionants de cada país
-          Importància de l’Agenda  de retiment de comptes, per satisfer les demandes per valorar el valor de l’invertit
-          Importància de les “evidence-based policies
-          Com implementar-ho des del Govern de Catalunya?

·         Ignasi López Verdeguer, director del Departament de Ciència i Recerca de la Fundació Bancària “la Caixa”.
-          Els esforços que de les fundacions europees i la EC per col·laborar al proper programa marc en recerca orientada a missions (i les implicacions que això te per l’avaluació d’impacte)
-          el que s’ha anat fent en RRI (com a condicions del procés de R+I per augmentar l’impacte)
-          com apliquem la RRIi i l’avaluació ex-post als programes de recerca de la fundació –i d’innovació, important!
-          necessitat de major professionalització dels perfils de suport a la recerca. 

Moderador: Jaume Estruch, President C4
En la roda de debat amb els assistents, es parla de com aplicar la metodologia d’impacte, com fer per les disciplines menys evidents, o per la recerca bàsica, i com fer estudi d’impacte ex-ante.
Es demana més informació sobre el tema i s’insta a posar en marxa una comissió al respecte.
S’acaba l’acte a les 19.40 

Montse Daban,
Secretària C4

CQUATRE. DEFINICIÓ I OBJECTIUS

La ciència, la recerca i la innovació , han esdevingut una font de coneixement clau en les societats per tal de que assoleixin alts nivell...