dijous, 14 de juny del 2018

ÀGORA 2018. ELS REPTES DE VALORAR L'IMPACTE DE LA RECERA


El Consell Català de la Comunicació de la Ciència (C4) proposa un debat amb experts/tes sobre els reptes de valorar l’impacte de la recerca.

L’activitat científica es nodreix de recursos (econòmics, humans, institucionals...) i genera uns resultats primaris que poden revertir en un augment dels recursos. D’aquest procés se’n generen resultats secundaris a més llarg termini, que en ser implementats poden produir un efecte beneficiós en la societat. Aquesta descripció de fets és una sobre-simplificació d’un procés que està lluny de ser lineal o simple. De fet, l’estudi de com la generació de coneixement impacta en la societat i com les anàlisis que se’n facin permeten prendre decisions sobre polítiques que poden tenir un abast fins i tot de país, és un dels grans reptes de futur de la recerca i la innovació. Les agències finançadores, les administracions, la societat, els governs, necessiten eines per mesurar l’impacte de l’activitat científica i retre comptes a la societat.  
Quan entrem en el món de l’avaluació de l’impacte de la recerca sorgeixen més preguntes que no pas respostes. L’Àgora 2018 del Consell Català de Comunicació Científica comptarà amb una taula de debat amb quatre agents molt diferents del sistema: una entitat generadora de coneixement (Universitat Oberta de Catalunya), una agència avaluadora (AQuAS), una administració implementadora de polítiques científiques i finançadora pública (Secretaria d’Universitats i Recerca) i una entitat privada finançadora de la recerca (Fundació La Caixa). L’objectiu és obrir el ventall de preguntes entre tots els assistents i intentar trobar alguna resposta que tingui sentit per a la comunitat que representem.
Hi participen:



-   Pastora Martínez, Vicerectora de Globalització i Cooperació, Universitat Oberta de Catalunya



-   Paula Adam, Cap d’Avaluació de la Recerca, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Fundadora de l’Escola Internacional d’Avaluació de l’Impacte de la Recerca (ISRIA) i Directora del Seminari RIACat (Research Impact Assessment Catalunya)



-   Montse Daban, Assessora i Cap de Relacions Internacionals a la Secretaria d’Universitats i Recerca, col·laboradora en Polítiques Científiques i Relacions Externes a Biocat i Coordinadora del Seminari RIACat (Research Impact Assessment Catalunya)



-   Ignasi López Verdeguer, director del Departament de Ciència i Recerca de la Fundació Bancària “la Caixa”.
Com a Consell Català de la Comunicació Científica no som aliens a l’interès d’aquesta matèria, en tant que peça clau tant per fer arribar el coneixement a la societat com per incidir en les polítiques científiques del país.

CQUATRE. DEFINICIÓ I OBJECTIUS

La ciència, la recerca i la innovació , han esdevingut una font de coneixement clau en les societats per tal de que assoleixin alts nivell...